Ryba z młodą kapustą w naleśniku
Lubię robić eksperymenty na potrawach i muszę przyznać, że połączenie ryby z młoda kapustą to był super pomysł.
Składniki na naleśniki:
• 2 szk. mąki pszennej
• Jajko
• 1 szk. wody gazowanej
• 1 szklanka mleka
• Szczypta soli
Składniki na farsz:
• 1 mała główka kapusty młodej
• 1 marchew
• Vegeta
• Trochę octu
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ kg fileta rybnego sum
• 2 jajka
• Mąką pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• Sól
• Sos meksykański w słoiczku
• 20 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy Vegetą i gotujemy. Pod koniec gotowania wlewamy ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody
2. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, solimy, panierujemy w roztrzepanym widelcem jaku następnie w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju
3. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą, pamiętając, że mleko wlewamy stopniowo na koniec, mieszając żeby nie powstały nam grudki i smażymy na naleśnik arce lub patelni
4. Na każdym naleśniku układamy rybę i trochę kapusty, zwijamy w kopertki
5. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach serem
6. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera w piekarniku w 180°C
7. Danie gotowe
8. Smacznego