Zielone naleśniki jarmużowe z kurkami
Naleśniki jarmużowe to drugie z kolei po szpinakowych (znajdziesz przepis na blogu) naleśniki w kolorze zielonym. Są całkowicie neutralne w smaku, dlatego idealnie smakują zarówno w wydaniu wytrawnym jak i na słodko, a wnoszą do naszej diety wiele dodatkowych wartości odżywczych.
Proponuję wydanie wytrawne, naleśniki cienko posmarowałam twarożkiem ze szczypiorkiem i wypełniłam podsmażonymi z cebulką kurkami.
Naleśniki miały niebywałe powodzenie, polecam!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
150 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
150 ml wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 garście jarmużu
1/2 łyżeczki soli + pieprz
Składniki na nadzienie:
250 g kurek
1 cebula
1 twarożek np. Almette
szczypiorek
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
Przygotowanie:
jarmuż umyć przebrać, odkroić gruby nerw liściowy i rozdrobnić. Zmiksować z mlekiem. Połączyć z resztą składników na ciasto naleśnikowe, wymieszać mikserem na jednolitą masę bez grudek i odstawić na 30 minut. Usmażyć
oczyścić kurki z listków, igiełek i piasku. Sprytny sposób na oczyszczenie kurek znajdziesz na blogu
cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i podsmażać około 5 minut, do odparowania nadmiaru wody. Na końcu dodać sól i pieprz
twarożek wymieszać ze szczypiorkiem i posolić do smaku
naleśniki smarować twarożkiem, następnie wykładać porcję przygotowanych grzybów, dowolnie zwijać
przed podaniem podsmażyć na patelni