Zielone naleśniki jarmużowe z kurkami

Zielone naleśniki jarmużowe z kurkami

Naleśniki jarmużowe to drugie z kolei po szpinakowych (znajdziesz przepis na blogu) naleśniki w kolorze zielonym. Są całkowicie neutralne w smaku, dlatego idealnie smakują zarówno w wydaniu wytrawnym jak i na słodko, a wnoszą do naszej diety wiele dodatkowych wartości odżywczych.
Proponuję wydanie wytrawne, naleśniki cienko posmarowałam twarożkiem ze szczypiorkiem i wypełniłam podsmażonymi z cebulką kurkami.

Naleśniki miały niebywałe powodzenie, polecam!

Składniki na ciasto naleśnikowe:
150 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
150 ml wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 garście jarmużu
1/2 łyżeczki soli + pieprz

Składniki na nadzienie:
250 g kurek
1 cebula
1 twarożek np. Almette
szczypiorek
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

Przygotowanie:
jarmuż umyć przebrać, odkroić gruby nerw liściowy i rozdrobnić. Zmiksować z mlekiem. Połączyć z resztą składników na ciasto naleśnikowe, wymieszać mikserem na jednolitą masę bez grudek i odstawić na 30 minut. Usmażyć
oczyścić kurki z listków, igiełek i piasku. Sprytny sposób na oczyszczenie kurek znajdziesz na blogu

cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i podsmażać około 5 minut, do odparowania nadmiaru wody. Na końcu dodać sól i pieprz
twarożek wymieszać ze szczypiorkiem i posolić do smaku
naleśniki smarować twarożkiem, następnie wykładać porcję przygotowanych grzybów, dowolnie zwijać
przed podaniem podsmażyć na patelni

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.