Zielone naleśniki jarmużowe z kurkami

Zielone naleśniki jarmużowe z kurkami

Naleśniki jarmużowe to drugie z kolei po szpinakowych (znajdziesz przepis na blogu) naleśniki w kolorze zielonym. Są całkowicie neutralne w smaku, dlatego idealnie smakują zarówno w wydaniu wytrawnym jak i na słodko, a wnoszą do naszej diety wiele dodatkowych wartości odżywczych.
Proponuję wydanie wytrawne, naleśniki cienko posmarowałam twarożkiem ze szczypiorkiem i wypełniłam podsmażonymi z cebulką kurkami.

Naleśniki miały niebywałe powodzenie, polecam!

Składniki na ciasto naleśnikowe:
150 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
150 ml wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 garście jarmużu
1/2 łyżeczki soli + pieprz

Składniki na nadzienie:
250 g kurek
1 cebula
1 twarożek np. Almette
szczypiorek
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

Przygotowanie:
jarmuż umyć przebrać, odkroić gruby nerw liściowy i rozdrobnić. Zmiksować z mlekiem. Połączyć z resztą składników na ciasto naleśnikowe, wymieszać mikserem na jednolitą masę bez grudek i odstawić na 30 minut. Usmażyć
oczyścić kurki z listków, igiełek i piasku. Sprytny sposób na oczyszczenie kurek znajdziesz na blogu

cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i podsmażać około 5 minut, do odparowania nadmiaru wody. Na końcu dodać sól i pieprz
twarożek wymieszać ze szczypiorkiem i posolić do smaku
naleśniki smarować twarożkiem, następnie wykładać porcję przygotowanych grzybów, dowolnie zwijać
przed podaniem podsmażyć na patelni

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/08/zielone-nalesniki-jarmuzowe-z-kurkami.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.