Wieprzowina duszona w sosie własnym, pyszny tradycyjny polski obiad
Genialny, idealne zimowe danie 😉
Wieprzowina w sosie własnym towarzyszyła mi przez całe dzieciństwo z ziemniakami i buraczkami, grzybkami, korniszonami czy sałatką z zielonych pomidorów. Mało istotne było jaki kawałek blondyny lądował w brytfance, zawsze przyrządzano go tak samo i smakowało tak samo.. Pewnie macie takie same wspomnienia, ale fakt.. było magicznie .. mimo prostoty a może dzięki niej 😉 Choć osobiście preferuję żeberka ekstra mięsne, karczek, a nade wszystko łopatkę , to szynka i inne chudsze części tez się nadają 😉 To obiad dla każdego, Ci którzy nie lubią tłuszczu mogą użyć schabu i szynki, a Ci co tak jak ja, cenią sobie smak tłuszczyku i jego przewodnictwo aromatów, niech się skupią na średnio-tłustej łopatce 😉 Polecam, bardzo proste w wykonaniu, nadaje się na obiad, ale także świetnie pasteryzuje się w słoikach, służąc pomocnym talerzem w dobie kryzysu czasowego lub lockdawnoego 😉 Zdrowe bo domowe i tego się trzymajmy .. póki siłownie zamknięte.. 😉