łosoś z piekarnika w pomarańczach
Nawet najsmaczniejsza ryba się znudzi podawana ciągle w ten sam sposób. Dla odmiany
proponuję łososia w pomarańczach. Delikatny smak kremowej ryby i cytrusowy posmak wyjątkowo dobrze ze sobą harmonizują.
Do przygotowania dania użyłam łososia Mowi, to ryby posiadające certyfikat odpowiedzialnej produkcji ASC.
Ma wysoką zawartość kwasów omega-3, kolagenu, witaminy B12, E i D. Jest też pełen selenu i jodu.
Przygotowanie potrawy jest szybkie i nieskomplikowane, a efekt zachwyca i widokiem i smakiem.
Składniki:
2 kawałki łososia mowi a’150 g
1 pomarańcza
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
tymianek – opcjonalnie
Przygotowanie:
pomarańczę wyszorować, sparzyć. Przeciąć na pół. Z połowy wycisnąć sok, drugą połówkę pokroić w plasterki
2 łyżki soku z pomarańczy wymieszać z sosem sojowym i miodem. Zamarynować łososia przynajmniej przez 30 minut. Posypać tymiankiem
porcje łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą marynaty, a na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy
piec w 180*C 15 minut. Na czas przygotowywanie dodatków do obiadu można zostawić upieczonego łososia w zamkniętym, wyłączonym piekarniku
porcje łososia wyłożyć na talerze. Gorący sos z pieczenia łososia wymieszać z łyżeczką zimnego masła i podawać razem z rybą