Rogaliki drożdżowe z powidłami
Coś słodkiego do niedzielnej kawki. Drożdżowe rogaliki z powidłami.
Czas przygotowania 1:15 minut
30 porcji
Składniki na rozczyn:
• 5 dag drożdży świeżych
• ½ szk. mleka
• 1 łyżka mąki
• 4 łyżki cukru
Składniki na ciasto:
• 4 szk. maki pszennej
• ½ kostki masła
• 2 jajka całe
• 1 ½ szk. mleka
• Szczypta soli
• ½ szk. kwaśnej śmietany
Składniki dodatkowe:
• Powidła
• 1 białko z jajka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali.
4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
5. Rogale przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
6. Smacznego.