Rogaliki drożdżowe z powidłami

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Coś słodkiego do niedzielnej kawki. Drożdżowe rogaliki z powidłami.

Czas przygotowania 1:15 minut
30 porcji

Składniki na rozczyn:
• 5 dag drożdży świeżych
• ½ szk. mleka
• 1 łyżka mąki
• 4 łyżki cukru

Składniki na ciasto:
• 4 szk. maki pszennej
• ½ kostki masła
• 2 jajka całe
• 1 ½ szk. mleka
• Szczypta soli
• ½ szk. kwaśnej śmietany

Składniki dodatkowe:
• Powidła
• 1 białko z jajka

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali.
4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
5. Rogale przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
6. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2021/03/rogaliki-drozdzowe-z-powidami.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.