Diabelska zupa
Polecam pyszną zupę na bazie mleka kokosowego z dodatkiem soczystego mięsa z kurczaka i mieszanki warzyw chińskich. Bez konieczności robienia drugiego dania, bo zupa jest z mięsem i bardzo pożywna.
Składniki:
• 1 filet podwójny z kurczaka
• 2 szklanki wywaru rosołowego lub kostka rosołowa
• Por
• 1 puszka mleka kokosowego
• 750 g warzywnej mieszanki chińskiej
• 1 opakowanie makaronu ryżowego
• Olej do smażenia
• Sól
• 2 łyżki curry
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy jedną łyżką przyprawy curry oraz solą. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu mięso przekładamy do garnka z wywarem rosołowym.
2. Mieszankę warzyw chińskich podsmażamy na rozgrzanym oleju, solimy i również przekładamy do garnka.
3. Pora kroimy w drobno kostkę, podsmażamy i łączymy z warzywami.
4. Wszystko razem gotujemy 15 minut, następnie wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy curry, papryką ostrą oraz słodką i ewentualnie solimy. Chwilkę gotujemy .
5. Zupa gotowa, podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym
6. Smacznego.