Wielkanocne Bułeczki z Krzyżykiem

Wielkanocne Bułeczki z Krzyżykiem

Wielkanocne Bułeczki z Krzyżykiem

Oryginalna nazwa tych bułeczek to Hot Cross Buns. Przygotowuje się je w Wielkiej Brytanii na Święta Wielkanocne, ale dostępne w sklepach są przez cały rok, ponieważ są bardzo lubiane przez mieszkańców wyspy. Jednak przyznam się, że ja kupiłam je dopiero kiedy znalazłam na nie przepis. Chciałam sprawdzić jak smakują żeby wiedzieć czego mam się spodziewać, jak już sama je upiekę. Chciałam też mieć porównanie. Nawet mi smakowały, ale nie zamierzam ich kupować, bo te domowe wyszły o niebo lepsze. Mojemu Mężowi tamte sklepowe w ogóle nie smakowały, a tymi domowymi się zajada.
Bułeczki smaczne są na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też są dobre i na trzeci też. Polecam tostowanie – tak samo jak te sklepowe tak i te domowe zyskują wiele na smaku właśnie po kontakcie z tosterem. Mi najlepiej smakują bez żadnych dodatków, ale można posmarować je masełkiem albo dżemem.

Składniki:
175 g mieszanki suszonych owoców
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
125 g drobnego cukru
300 ml ciepłego mleka
600 g mąki chlebowej (strong white)
75 g niesolonego masła w pokojowej temperaturze
szczypta soli
3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych np przyprawy do piernika (mixed spice)
1/2 łyżeczki cynamonu
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Pasta: na krzyżyk:
50 g mąki przennej
1 łyżka rozpuszczonego masła
4 łyżki wody (dałam więcej ponieważ pasta wyszła zbyt gęsta)
Glazura:
50 g cukru
2 łyżki wody

Wymieszaj razem suszone owoce ze skórkę z pomarańczy i odstaw.
W dzbanku wymieszaj drożdże, 15 g cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstaw na 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować.

W malakserze zmiksuj mąkę chlebową, 110 g cukru, szczyptę soli, przyprawę korzenną, cynamon, gałkę muszkatołową i masło (możesz zrobić to w misce i rozetrzeć masło palcami z wszystkimi składnikami).

Przełóż do dużej miski, zrób wgłębienie po środku mąki i wlej w nie mieszankę drożdżowa oraz resztę mleka. Zagnieć. Jeśli trzeba dodaj więcej mleka.
Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Połącz z suszonymi owocami.

Włóż do miski lekko posmarowanej olejem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (ciasto rosło dość opornie mimo wysokiej temperatury – ponad 30 stopni- dlatego dałam mu 1 i 1/2 godziny).

Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części i z każdej formuj okrągłe bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układaj dość blisko siebie. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bułeczki powinny się z sobą połączyć.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

W miseczce wymieszaj mąkę, rozpuszczone masło i wodę* Taką pastę przełóż do szprycy (lub foliowego woreczka z odciętym rogiem) i wyciśnij na bułeczki tak żeby na każdej powstał krzyż.

Piecz w 230°C (210°C z termoobiegiem) przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C (170°C z termoobiegiem) przez 10-15 minut lub do czasu aż bułeczki będą brązowe (ja piekłam 20minut). Przestudź na kratce.

W rondelku rozpuść 50 g cukru z 2 łyżkami wody. Kiedy cukier się rozpuści, zagotuj. Jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj glazurą. Ostudź całkowicie przed podaniem**

*Pasty można zrobić mniej, ponieważ mi po zrobieniu krzyżyków na bułeczkach, została jeszcze połowa.
**Ciepłe też są pyszne tylko, że się kleją 😉

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.