Klasyczne tiramisu w pucharkach

Klasyczne tiramisu w pucharkach

Klasyczne tiramisu w pucharkach

Tiramisu – ulubiony deser Włochów w klasycznej odsłonie składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w mocnej kawie espresso z dodatkiem likieru amaretto przełożonych warstwą kremu z serka mascarpone, żółtek jaj kurzych, białek i cukru. Całość posypuje się kakao.
Deser można przygotować w prostokątnej foremce lub po prostu w pucharkach.

Klasyczne tiramisu zawiera dodatek surowych jajek i tu wiele osób z obawy przed ich spożyciem jajka zastępuje dodatkiem ubitej śmietany kremówki. Tak przygotowany deser też jest pyszny, ale spróbuj wymieszać mascarpone z puszystym koglem-moglem i ubitymi na sztywno białkami, a zobaczysz różnicę.
Jajek na surowo się nie obawiaj, bo salmonella jeśli już to znajduje się tylko na skorupce i wystarczy po prostu jaja dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
To prosty, szybki do przygotowania deser o zachwycającym smaku.

Składniki na 2 porcje:
250 g serka mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki amaretto
200 ml mocnej kawy
podłużne biszkopty
ciemne kakao

Przygotowanie:
zaparzyć kawę, odstawić do przestudzenia. Wymieszać z likierem amaretto
żółtka jajek ubić z 1 łyżką cukru pudru na jasny, puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubić białka jajek, pod koniec ubijania dodać cukier
serek mascarpone wymieszać na niskich obrotach miksera z ubitymi żółtkami jajek do otrzymania puszystego kremu. Na koniec przy pomocy szpatułki lub rózgi wmieszać ubite białka
biszkopty maczać w kawie z likierem i ułożyć na dnie pucharków, posypać kakao. Na to wyłożyć część kremu i powtórzyć akcję. Górę kremu posypać kakao przez sitko
przed podaniem schłodzić deser w lodówce

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.