Schab z pieczarkami w sosie musztardowym
Mięso delikatne, soczyste ze schabu w aromatycznym musztardowym sosie z pieczarkami, to moja propozycja na niedzielny obiad, również można podać na najróżniejsze uroczystości rodzinne. Proste, łatwe do przygotowania, podajemy z ziemniakami.
6 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• 1 łyżka maki pszennej
• 330 ml śmietany 30%
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy dwu centymetrowe plastry. Lekko rozbijamy popsujemy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na drugiej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy musztardę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do pieczarek i chwilkę gotujemy.
4. Sos musztardowo pieczarkowy łączymy z mięsem.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.