Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

Mięso delikatne, soczyste ze schabu w aromatycznym musztardowym sosie z pieczarkami, to moja propozycja na niedzielny obiad, również można podać na najróżniejsze uroczystości rodzinne. Proste, łatwe do przygotowania, podajemy z ziemniakami.

6 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• 1 łyżka maki pszennej
• 330 ml śmietany 30%
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy dwu centymetrowe plastry. Lekko rozbijamy popsujemy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na drugiej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy musztardę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do pieczarek i chwilkę gotujemy.
4. Sos musztardowo pieczarkowy łączymy z mięsem.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2021/06/schab-z-pieczarkami-w-sosie-musztardowym.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.