Ogórki z curry
Ogórki marynowane z aromatyczną przyprawą curry doskonale nadają się jako dodatek do mięsa lub na kanapki.
24 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania
Składniki:
· 10 kg ogórków
Zalewa:
· 12 szk. Cukru
· 12 szk. Octu 10 %
· 32 szk. wody
· 12 łyżek przyprawy curry
· 12 łyżek soli
· 8 cebule
Do słoika:
· ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika
· Kawałek selera do słoika
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy. Do gorącej zalewy wrzucamy obraną, pokrojoną w plastry cebulę, gotujemy aż cebula zmięknie.
2. Ogórki myjemy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w słupki, po czy układamy w słoiki.
5. Do każdego słoika wkładamy po kawałku selera i kilka ziarenek gorczycy.
6. Zalewamy zalewą cebulą.
7. Słoiki pasteryzować 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
8. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
9. Gotowe, smacznego.