Wigilijny Sum

Wigilijny Sum

Wigilijny Sum

Jak co roku szukamy pomysłów na dania Wigilijne, proponuję przygotować rybę ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Smak tej ryby rozpływa się w ustach. Gdy raz posmakujesz, będziesz prosić o dokładkę.

8 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg ryby Suma
• 1 łyżka przyprawy do ryby
• Mąka do panierki
• Olej do smażenia
• 1 kg pieczarek
• 4 szt. cebuli
• 330 ml śmietany 30%
• Pieprz
• Sól

Sposób przygotowania:
1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie.
3. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.
4. Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C pod przykryciem.
5. Ryba gotowa.
6. Smacznego.

Zobacz inne przepisy z rybą:
Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację
Ryba po chińsku
Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą
Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej
Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.