Karnawałowe Żeberka
Delikatne, soczyste mięso z żeberek wieprzowych to doskonałe, sycące danie dla całej rodziny. Szybkie i proste wykonanie i niewielki zestaw podstawowych składników to dodatkowy plus dla zapracowanych Pań domu, ceniących swój czas spędzony w kuchni. Żeberka są pyszne i z pewnością możemy podać na różne dni świąteczne.
8 porcji
20 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczka pieprzu
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki słodkiego sosu Chili
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka octu ryżowego
• 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze paski i przekłam do miski.
2. Do mięsa dodaję wszystkie składniki pozostałe: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę sos chili, ketchup, ocet, miód i dokładnie mieszam z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.
3. Następnie przekłam do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na żeberka:
Pieczone żeberka
Żeberka w sosie
Botwinka na żeberkach z ziemniakami + FILM
Żeberka w młodej kapuście. Przepis + Film
Żeberka z piekarnika