Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście kiszonej z grzybami i śliwkami to danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki kuchni polskiej z nutą wyrafinowania. Soczyste, aromatyczne żeberka duszone w kapuście kiszonej nabierają wyjątkowego smaku dzięki dodatkom suszonych grzybów i śliwek, które dodają potrawie głębi i słodko-kwaśnego akcentu. To idealne danie na różne uroczystości, które rozgrzeje i nasyci, jednocześnie przywołując wspomnienia domowych, rodzinnych obiadów.

8 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 1 kg kapusty kiszonej
• 100 g boczku wędzonego
• 1 cebula
• 10 g grzybów suszonych
• 3 ząbki czosnku
• 100 g śliwek suszonych
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• Olej do smażenia
• 3 listki laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczka kminku
• Pieprz
• Sól
• 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:
1. Namaczanie grzybów:
• Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę do namoczenia.
2. Przygotowanie mięsa:
• Żeberka kroimy na mniejsze porcje, aby każdy kawałek miał po dwie kostki.
• Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
• Podsmażamy żeberka na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia, około 10 minut.
• Zdejmujemy żeberka z patelni i odstawiamy na bok.
3. Przygotowanie boczku:
• Boczek kroimy w kostkę.
• Przesmażamy boczek na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa.
4. Dodanie cebuli i czosnku:
• Cebulę i czosnek obieramy, kroimy drobno.
• Dodajemy cebulę i czosnek do boczku, przesmażamy.
5. Przygotowanie kapusty:
• Kapustę kiszoną odlewamy z zalewy, kroimy drobno.
• Dodajemy do boczku z cebulą.
• Dodajemy grzyby, połowę wody z moczenia grzybów, suszone śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę i kminek.
• Całość smażymy razem około 15 minut.
6. Układanie w naczyniu żaroodpornym:
• Połowę przesmażonej kapusty układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
• Na kapustę układamy podsmażone żeberka.
• Następnie przykrywamy resztą kapusty.
7. Pieczenie:
• Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180°C.
8. Podanie:
• Żeberka podajemy z ziemniakami.
9. Smacznego!

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2024/07/zeberka-w-kapuscie.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.