Pascha wielkanocna
Dzisiaj zapraszam na tradycyjny deser Wielkanocny z twarogu – paschę wielkanocną. Ja swoją paschę przygotowuję na zimno; tym, co ją wyróżnia, jest wyraźny smak i zapach pomarańczy. Orzechy i czekolada przyjemnie przełamują miękką konsystencję sera. Deser pięknie się prezentuje, jest smaczny i bezpieczny w przygotowaniu.
Lista składników
1 kg twarogu pełnotłustego, trzykrotnie zmielonego
200 g masła
100 ml śmietanki kremówki 30%
6 żółtek
1 szklanka (130 g) cukru pudru
Ekstrakt pomarańczowy
Tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
5 łyżek (100 g) kandyzowanej skórki z pomarańczy, plus trochę do dekoracji
3 garście (100 g) orzechów pekan, plus trochę do dekoracji
Zobacz inne przepisy na Pascha wielkanocną:
DIETETYCZNA PASCHA
Pascha wielkanocna