Schab z pieczarkami
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj to pyszne danie ze smakowitym sosem, a z pewnością zaskoczysz nie tylko domowników, ale też wszystkich gości, danie jest proste w przygotowaniu a jego niebiański smak skusi każdego.
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 kg pieczarek
• 200g przecieru pomidorowego
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• Olej do smażenia
• 3 łyżeczki musztardy
• Mąka pszenna do panierki
• Sol
• Pieprz
• Papryka ostra
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w grubsze plastry, delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, obtaczam mące i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na oleju na większej patelni. Do cebuli dodaję obrane, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę mieszając dziesięć minut, następnie doprawiam pieprzem oraz solą, dodaję przecier pomidorowy oraz musztardę. Wszystko podlewam jedną szklanką wody, doprawiam papryką ostrą, chwilę gotuję i łączę z mięsem.
3. Danie gotowe.
4. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na schab:
Kotlety schabowe z sosem pieczarkowym
Schabowe z musztardą
Schab w sosie cebulowym
Schabowe w sosie własnym + FILM
Schab z cebulką i ziemniakami