Szarlotka „Mało ciasta, dużo nadzienia”
Przygotuj prostą szarlotkę w piekarniku. Ciasto wyrabia się na bazie mleka i oleju, nie jest gęste. Jabłka kroi się na duże kawałki i po prostu miesza z ciastem. Wybieraj jabłka, które są aromatyczne, gęste i mają słodko-kwaśny smak. Jeśli używasz słodkich jabłek, ilość cukru w cieście może być mniejsza. Ciasto okazuje się bardzo miękkie, ma zrównoważony smak i niesamowity owocowy aromat.
Składniki:
Jajko kurze 2 szt.
Cukier 150 g.
Masło 180 g.
Mleko 180 g.
Mąka 300 g.
Proszek do pieczenia 5 g.
Jabłko 3 szt.
Sposób przygotowania:
Dodaję cukier do jajka. Roztapiam masło do stanu płynnego, studzę i wlewam do masy jajecznej.
Następnie wlewam mleko o temperaturze pokojowej.
Dodaję mąkę i proszek do pieczenia.
Za pomocą łyżki mieszam ciasto na jednolitą masę.
Jabłka kroję w dużą kostkę i dodaję do ciasta.
Prostokątne lub kwadratowe naczynie do pieczenia smaruję olejem i wlewam ciasto z jabłkami.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Gotową szarlotkę posypuję cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na szarlotki:
Mega Krucha Szarlotka Ze Smalcem
Szarlotka Z Białym Winem
Leniwa Szarlotka