Tiramisu z musem truskawkowym
Dzisiaj zapraszam na przepyszne, wilgotne ciasto bez pieczenia. Przygotujemy tiramisu z charakterystycznym kremem z żółtek i mascarpone, a dla nadania całości letniego klimatu, do namoczenia biszkoptów użyjemy musu truskawkowego.
Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Biszkopty są mięciutkie i przechodzą smakiem kremu. Kakao wprowadza delikatne nuty czekolady, a mus – świeżość truskawek. Według mnie to idealne ciasto na specjalne okazje.
Z podanych składników przygotowałem dwie porcje – jedną w naczyniu o pojemności 1.5 litra, a drugą w naczyniu o pojemności 1 litra – a kremu jeszcze trochę mi zostało.
Lista składników
Krem
6 żółtek
6 łyżek cukru (ok. 90 g)
3 opakowania mascarpone (ok. 750 g)
Pozostałe składniki
60 biszkoptów
300 g truskawek do nasączenia
70 ml limoncello
1 łyżka gorzkiego kakao (ok. 15 g)
100 g truskawek do zdobienia
Zobacz inne przepisy na tiramisu:
Rolada Tiramisu
Mini Tiramisu + FILM
Budyniowe Tiramisu
Klasyczne Tiramisu W Pucharkach
Czekoladowy Deser A’la Tiramisu