Sycące naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Dzisiaj zapraszam na pyszny sposób na przekształcenie paru naleśników w sycący obiad. Przygotujemy wytrawne naleśniki nadziewane szpinakiem, które zapieczemy pod beszamelem z odrobiną sera. Nadzienie ze szpinaku, ricotty i pomidorów jest kremowe i pełne smaku. Naleśniki dzięki warstwie beszamelu pozostają mięciutkie po zapieczeniu, a w całość wypełniona jest przyjemnym smakiem gałki muszkatołowej.
Lista składników
Naleśniki
1.5 szklanki mąki (ok. 200 g)
200 ml mleka
200 ml wody
2 jajka
Olej do smażenia
Nadzienie
2 opakowania (ok. 450 g) świeżego szpinaku
2 opakowania (450 g) ricotty
150 g suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
3 gałązki świeżej bazylii
2 łyżki (ok. 20 g) masła klarowanego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Beszamel
1 łyżka mąki (15 g)
1 łyżka masła (15 g)
300 ml mleka
Sól i pieprz do smaku
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
1 łyżeczka (5 g) masła do wysmarowania formy
50 g wyrazistego sera (np. cheddara)
Zobacz inne super przepisy na naleśniki ze szpinakiem:
Zapiekane Naleśniki Ze Szpinakiem I Ricottą
Naleśniki Ze Szpinakiem I Pieczarkami W Sosie Serowym
Naleśniki Ze Szpinakiem I Łososiem
Naleśniki Ze Szpinakiem
Naleśniki Z Kurczakiem, Szpinakiem I Fetą Zapiekane Z Serem