Kaczka z ananasem w curry
Kawałki mięsa kaczki z kawałkami ananasa, aromatyczną przyprawą curry, zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu, znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj.
5porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 600 g mięsa z kaczki
• 1 cebula
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 puszka ananasów
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Olej do smażenia
• ½ szk. passaty
• 1 łyżka sosu sojowego jasnego
• Pieprz
• 1 łyżeczka curry
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam skórę i kroję w kostkę. Doprawiam solą i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie na drugiej patelni, następnie dodaję pokrojone w kostkę ananasy, przyprawę curry, połowę szklanki soku z ananasa, passatę, sos sojowy, pieprz. Wszystkie składniki mieszam razem i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę z mięsem.
3. Danie gotowe.
4. Smacznego.
Zobacz inne super przepisy na kaczkę:
Kaczka z żurawiną i miodem
Kaczka w sosie morelowym
Kaczka w pomarańczowo – żurawinowej glazurze +FILM
Kaczka z warzywami
Świąteczna Kaczka z żurawiną