Kaczka w sosie morelowym

Kaczka w sosie morelowym

.Kaczka w sosie morelowym

Soczysty filet z kaczki w sosie morelowym to jest to czego szukasz jako inspiracji na przygotowanie Świąt Wielkanocnych.

50 minut czas przygotowania
6 porcji

Składniki:
• 2 piersi z kaczki
• 200 g suszonych moreli
• 1 łyżka rozmarynu
• Sól
• Pieprz
• 20 g masła
• 1 łyżka cukru brązowego
• 150 g bulionu rosołowego
• 2 łyżki soku z pomarańcza
• ½ łyżeczki curry

Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę. Przekładam do naczynia, nacieram solą, pieprzem oraz rozmarynem i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Morele przekładam do garnka zalewam jedną szklanką gorącej wody, wlewam bulion rosołowy, dodaję masło, brązowy cukier, sok z pomarańcza, odrobinę soli oraz pieprzu i gotuję koło 20 minut. Po ugotowaniu studzę i blenduję.
3. Mięso kroję na mniejsze kawałki, układam w naczyniu i polewam rozgrzanym sosem.
4. Gotowe.
5. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na kaczkę:
Kaczka Z Żurawiną I Miodem
Kaczka W Pomarańczowo – Żurawinowej Glazurze +FILM
Kaczka Z Warzywami
Świąteczna Kaczka Z Żurawiną
Kaczka Po Chińsku

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2022/02/kaczka-w-sosie-morelowym.html#more

Tagi:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.