Rozgrzewająca zupa krem z dyni z maślanymi grzankami
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty, ale aromatyczny krem z dyni, który doprawimy curry i masłem orzechowym.
Już sam zapach tej zupy rozgrzewa. W smaku dominuje curry, które bardzo przyjemnie grzeje w przełyk. Masło orzechowe łagodzi pikantność przypraw i sprawia, że konsystencja jest jeszcze bardziej kremowa. Dodajcie do tego kleks śmietany, maślane grzanki i dostaniecie idealną jesienną kolację.
Lista składników
Bulion
1 duża marchew
1 seler
1 pietruszka
1 por
1 cebula
20 ml oliwy
4 – 5 ziaren czarnego pieprzu
4 – 5 ziaren ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Zupa
1 dynia piżmowa (ok. 800 g)
2 cebule (ok. 200 g)
2 łyżki (ok. 30 g) masła klarowanego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kminku
½ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki (ok. 40 g) gładkiego masła orzechowego
Śmietana do podania
Grzanki
2 – 3 kromki chleba
2 łyżki (ok. 30 g) masła
Zobacz inne super przepisy na zupy krem z dyni:
Zupa Dyniowa Z Warzywami (Zupa Krem)
Zupa Krem Z Dyni + FILM
Krem Z Dyni – Zupa Dyniowa
1 Komentarz