Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad
Prażucha ziemniaczana ze skwarkami to najprostszy przepis na domowe kluski, które przygotowuje się niewiele dłużej niż trwa ugotowanie ziemniaków. W rożnych regionach ta potrawa różnie się nazywa: porka, psiocha, fusia, lemieszka. Zawsze jednak jest to proste, tanie i zaskakująco pyszne danie kuchni chłopskiej.
Danie można podać jedynie okraszone cebulą i skwarkami lub z kleksem kwaśnej śmietany. Dobrze się także komponuje z kwaśnym mlekiem czy kefirem. Sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania zamiast gotowanych ziemniaków. Moja babcia lubiła podawać prażuchę z barszczem czerwonym.
Zobacz inne przepisy na proste potrawy z ziemniaków:
Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad
Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka
Talarki ziemniaczane w ketchupie – pyszna przekąska z piekarnika
Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony przepis
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane