Wiśniowa kora dębu
Ciasto bakaliowe przełożone wiśniową masą budyniową z wiśniami i galaretką
Tym razem wykonałam to ciasto w formie tortu, z wiśniami zamiast brzoskwiń. Składa się ono z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych wiśniową masą budyniową przygotowaną na bazie soku z wiśni oraz delicjami wiśniowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu znajdują się wiśnie ze słoika oraz galaretka wiśniowa. Jak dla mnie petarda!
Osobiście ta wersja wiśniowa dużo bardziej przypadła mi do gustu niż brzoskwiniowa. Ciasto jest przede wszystkim mniej słodkie, a lekko kwaśne wiśnie sprawiają, że ma ono orzeźwiający smak.
Polecam spróbować, szczególnie osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi wypiekami.
Zobacz inne super przepisy na ciasto bakaliowe:
Zakrapiane Ciasto Bakaliowe
KORA DĘBU
Figowiec