Węgierska Ryba

Węgierska Ryba

Węgierska Ryba

Wyśmienity smak, na taką rybkę skusi się każdy, można ją podać, jako danie wigilijne, danie na różne uroczystość. Idealna jako zimna przekąska lub ciepłe danie obiadowe.

8 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto do panierki:
• 1 szk., mąki pszennej
• 1 szt. całe jajko
• ½ szk. mleka
• Sól

Składniki pozostałe:
• 1 szt. cebuli
• 1 kg fileta rybnego
• 300 g papryki konserwowej
• 5 szt. ogórków konserwowych
• Olej do smażenia
• 1 szk. wody
• 1 łyżka octu
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą.
2. Wsypuję mąkę, sól do miski, wbijam jajko, następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszam, żeby nie powstały mi grudki.
3. Kawałki ryby panieruję w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
4. Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. Warzywa podlewam wodą, dodaję ocet, cukier, sól, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i gotuję około 10 minut.
5. Rybę z warzywnym sosem układam w naczyniu warstwami, sos, ryba, sos ryba, sos.
6. Danie gotowe, podajemy na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło.
7. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na rybę:
Ryba Po Japońsku – Przepis Na Rybę W Zalewie Pomidorowej
Ryba Po Prowansalsku
Ryba W Sosie Koperkowym
Ryba Zapiekana Z Warzywami
Ryba W Sosie Śmietanowo-Koperkowym

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.