Tortille po meksykańsku

Tortille Po Meksykańsku

Tortille po meksykańsku

Tortille, które możesz przygotować na karnawałową kolację, na spotkania rodzinne, na różne uroczystości.

6 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 opakowanie tortilli 6 x 25cm
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 500 ml passaty
• 100 g koncentratu pomidorowego
• 400 g fasoli czerwonej w puszce
• 285 g kukurydzy konserwowej
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 12 plastrów żółtego sera
• 1 papryka czerwona
• Olej do smażenia
• ½ łyżeczki oregano
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Szczypta Chlii
• Sól

Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, wsypuję paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano oraz sól. Smażę około 10 minut i wlewam ketchup.
2. Do garnka wlewam passatę, koncentrat pomidorowy, dodaję odlaną zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną w paseczki drobno paprykę czerwoną, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Wszystko razem gotuję 10 minut. Połowę sosu z warzywami przekładam do mięsa.
3. Na każdym placku tortilli układam po dwa plastry żółtego sera i po trzy łyżki farszu. Placki zwijam, najpierw zawijam brzegi, żeby nie wypadł mi farsz a później zwijam w roladki.
4. Tortillę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam wierzch pozostałym sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
5. Gotowe.
6. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na tortille:
Tortilla Z Pieczoną Papryką, Serem, Szynką I Rukolą
Tortilla Po Meksykańsku – Szybka I Smaczna Przekąska
Tortilla Z Kurczakiem I Warzywami – Pomysł Na Pyszną Przekąskę
Tortilla Kebab Z Kurczakiem I Czerwoną Kapustą
Tortilla Zapiekana Z Mięsem Mielonym

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.