Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

Zapiekanka Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

Danie dla miłośników zapiekanek w prosty sposób otrzymasz niesamowite danie, która swoim pysznym smakiem zachwyci niejedno podniebienie. Zapraszam na przepis

40 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 szt. cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 opakowanie makaronu Penne
• Olej do smażenia
• 1 puszka czerwonej fasoli
• ½ kg fasoli szparagowej zielonej
• 2 papryki czerwone
• 200 g przecieru pomidorowego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• ½ szk. śmietany 12%
• 10 dag sera mozzarella
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Mięso podsmażam do momentu, kiedy stanie się miękkie.
3. Odsączam z zalewy czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i papryki kroję, dodaję do mięsa.
4. Mięso podlewam jedną szklanką wody rozrobionej z przecierem pomidorowym, polewam śmietaną, dokładnie mieszam i gotuję do momentu zagotowania.
5. Sos razem z mięsem wykładam na makaron, wierzch posypuje serem mozzarella startym na tarce o dużych oczkach.
6. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na zapiekanki meksykańskie:
Zapiekanka Meksykańska Na Tortilli
Pyszna Zapiekanka Meksykańska
Zapiekanka Meksykańska Z Makaronem I Mięsem Mielonym
Zapiekanka Meksykańska Z Kurczakiem

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.