Zapiekanka meksykańska z kurczakiem

Zapiekanka meksykańska z kurczakiem

Składniki:

– ok. 8 pszennych tortilli
– 2 duże piersi z kurczaka
– 200 g żółtego sera
– (opcjonalne) kawałki ostrej paryczki (mogą być marynowane)
– 1 średnia cebula
– ok. 2 szklanki pikantnego sosu pomidorowego
– 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
– 1 puszka pomidorów (mogą być pieczone)
– 2 łyżeczki przyprawy TACO
– świeżo posiekana natka pietruszki
– odrobina kwaśnej śmietany do podania

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, i cebulę pokrojoną w kostkę, a także 2 łyżeczki przyprawy TACO.
2. Kurczaka pieczemy w sosie ok. 2 godziny w temperaturze 180 C. Kiedy kurczak jest upieczony rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców. Dodajemy kawałki marynowanej papryczki i mieszamy z mięsem.
3. Następnie na dnie żaroodpornego naczynia wlewamy pół szklanki sosu pomiorowego. Na każdej tortilli układamy porcję mięsa z kurczaka, smarujemy odrobiną sosu pomidorowego i zawijamy w rulonik.
4. Wszystkie tak przygotowane tortille układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem.
5. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy ok. 20 minut, lub do chwili, aż ser się stopi.
6. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i dekorujemy kleksem ze śmietany.

Smacznego!

Link do przepisu: http://www.codziennikkulinarny.com

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.