Żebroczka – śląska zapiekanka z ziemniaków i ryżu
Żebroczka czyli pyszna regionalna zapiekanka, która przypomina babkę ziemniaczaną to danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Nie jest trudna do zrobienia, powstaje z ogólnodostępnych produktów, a jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Świetnie smakuje z kubkiem kwaśnego mleka, kefiru czy maślanki.
Można ją również podać z sosem grzybowym, chrzanowym lub koperkowym. Na drugi dzień po upieczeniu można ją pokroić w plastry i odsmażyć na patelni. Ja bardzo lubię ją w duecie z zasmażaną kapustą kiszoną albo ogórkiem małosolnym.
Zobacz inne przepisy na dania z ziemniaków:
Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis
Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad
Babka ziemniaczana z boczkiem
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane
Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo