Boczek pieczony w piekarniku – najlepsza domowa wędlina
Boczek pieczony w piekarniku w formie rolady w aromatycznej marynacie musztardowej to prawdziwy rarytas, który można przygotować zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju okazje i święta, gdyż z pewnością będzie rozchwytywany na desce z wędlinami.
Jaki boczek wybrać do pieczenia?
Przed kupieniem boczku, najpierw obejrzyj go dokładnie. Jeśli chcesz go zwinąć w roladę, najlepiej wybrać w miarę płaski, ale szeroki kawałek. Zwróć uwagę, czy nie jest zbyt tłusty. Najlepiej, aby mięso było przeplatane cienkimi warstwami tłuszczu, a nie odwrotnie.
Zobacz inne przepisy na domową wędlinę:
Schab pieczony w rękawie z czosnkiem i majerankiem – na obiad lub kanapki
Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie – domowa wędlina
Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek
1 Komentarz