Filety pod pierzynką
Najprostszym daniem do zrobienia jest filet pod pierzynką. Pierzynkę można przygotować dowolnie, praktycznie dajemy to co najbardziej nam pasuje.
Moją propozycja jest wykorzystanie papryki z połączeniem serka oraz sera, smak jest niesamowity a kotlety szybko giną z talerza.
30 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 2 papryki czerwone
• 1 cebula
• 100 g sera żółtego
• 120 g serka śmietankowego
• Sól
• Pieprz
• Przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka. Mięso układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram, kroję na cztery części. Ser kroję na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulę, ser przekładam do naczynia blendującego i blenduję.
3. Następnie łączę z serkiem śmietankowym.
4. Farsz rozkładam na każdym kawałku mięsa.
5. Kotlety piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
6. Kotlety gotowe, podaję z sałatką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
7. Smacznego.