Trójkąciki drożdżowe
Trójkąciki drożdżowe to pyszne, puszyste wypieki, które doskonale sprawdzają się jako słodkie przekąski lub dodatek do porannej kawy. Oto prosty przepis na te aromatyczne trójkąciki:
Trójkąciki drożdżowe są najlepsze, gdy są świeże, więc podawaj je jak najszybciej po upieczeniu. Możesz również polać je lukrem glazurowym dla dodatkowego smaku i dekoracji. Smacznego!
16 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na zaczyn:
• 40 g drożdży świeżych
• 200 ml mleka lekko podgrzanego
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
• 900 g mąki pszennej typ 650
• 2 całe jajka
• 80 g masła rozpuszczonego
• 140 g cukru
• Szczypta soli
Składniki na masę twarogową:
• 500 g twarogu półtłustego
• 40 g masła rozpuszczonego
• 1 żółtko
• 80 g cukru pudru
• 1 budyń waniliowy
• 200 g mleka lekko podgrzanego
Składniki dodatkowe:
• 1 białko jajka
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj zaczyn: W miseczce roztłucz drożdże, dodaj mąkę, cukier, stopniowo wlewaj mleko, mieszając, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na 15 minut, aby wyrosła.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj jajko, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, a następnie odstaw na 1 godzinę, aby wyrosło.
3. W międzyczasie przygotuj masę twarogową: Wymieszaj twaróg, jajko, masło, żółtko, budyń w proszku, mleko i cukier mikserem, aż uzyskasz gładką masę.
4. Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na oprószony mąką blat i rozwałkuj w kształt prostokąta.
5. Następnie pokrój ciasto na kwadraty i na każdym z nich umieść łyżkę masy twarogowej.
6. Z każdego kwadratu z masą zrób trójkąty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy trójkąt roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka.
7. Piecz bułeczki w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
8. Po upieczeniu studź bułeczki, a następnie posyp je cukrem pudrem.
9. Smacznego!