Trójkąciki drożdżowe

Trójkąciki Drożdżowe

Trójkąciki drożdżowe

Trójkąciki drożdżowe to pyszne, puszyste wypieki, które doskonale sprawdzają się jako słodkie przekąski lub dodatek do porannej kawy. Oto prosty przepis na te aromatyczne trójkąciki:
Trójkąciki drożdżowe są najlepsze, gdy są świeże, więc podawaj je jak najszybciej po upieczeniu. Możesz również polać je lukrem glazurowym dla dodatkowego smaku i dekoracji. Smacznego!

16 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na zaczyn:
• 40 g drożdży świeżych
• 200 ml mleka lekko podgrzanego
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto:
• 900 g mąki pszennej typ 650
• 2 całe jajka
• 80 g masła rozpuszczonego
• 140 g cukru
• Szczypta soli

Składniki na masę twarogową:
• 500 g twarogu półtłustego
• 40 g masła rozpuszczonego
• 1 żółtko
• 80 g cukru pudru
• 1 budyń waniliowy
• 200 g mleka lekko podgrzanego

Składniki dodatkowe:
• 1 białko jajka
• Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj zaczyn: W miseczce roztłucz drożdże, dodaj mąkę, cukier, stopniowo wlewaj mleko, mieszając, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na 15 minut, aby wyrosła.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj jajko, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, a następnie odstaw na 1 godzinę, aby wyrosło.
3. W międzyczasie przygotuj masę twarogową: Wymieszaj twaróg, jajko, masło, żółtko, budyń w proszku, mleko i cukier mikserem, aż uzyskasz gładką masę.
4. Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na oprószony mąką blat i rozwałkuj w kształt prostokąta.
5. Następnie pokrój ciasto na kwadraty i na każdym z nich umieść łyżkę masy twarogowej.
6. Z każdego kwadratu z masą zrób trójkąty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy trójkąt roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka.
7. Piecz bułeczki w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
8. Po upieczeniu studź bułeczki, a następnie posyp je cukrem pudrem.
9. Smacznego!

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2024/04/trojkaciki-drozdzowe.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.