Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami
Kurczak pod pierzynką z pieczarkami z warzywami to danie, które wzbudza apetyt i cieszy podniebienia swoją aromatyczną i sycącą naturą. Na pierwszy rzut oka może wydawać się zwyczajne, ale kiedy spróbujesz go, odkryjesz jego wyjątkowy smak i teksturę.
Na talerzu rozpływa się soczysty kurczak, delikatnie doprawiony i idealnie upieczony. Jednak to nie wszystko – pod nim ukrywają się podpieczone pieczarki, które dodają nutkę grzybowego smaku i tekstury, idealnie komponując się z kurczakiem.
A to dopiero początek! Pod pierzynką z pieczarkami znajdziesz także kolorowe warzywa, takie jak papryka, pomidory, które dodają świeżości, chrupkości i wartości odżywcze do dania. To połączenie sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Czy jest coś bardziej przyjemnego niż rozkoszowanie się aromatem i smakiem pysznego, domowego dania, które łączy w sobie wyjątkową jakość składników i umiejętność kucharza? Kurczak pod pierzynką z pieczarkami z warzywami to potrawa, która z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia i zostawi Cię z uśmiechem na twarzy.
9 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 sztuki pierś z kurczaka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Czarny pieprz
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• sól
Składniki na pierzynkę:
• 200 g pieczarek
• 1 duża cebula
• 1 czerwona papryka
• 2 ząbki czosnku
• 1 pomidor
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ szk. szklanka mleka
• 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka tymianku
• Sól
• 100 g sera cheddar startego
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka kroimy na plastry, a następnie nacinamy je. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sól, czarny pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, a następnie nacieramy każdy kawałek mięsa tą mieszanką.
2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka przez około 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
3. Po usmażeniu kurczaka układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobne paseczki. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru (około 2-3 minut). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego w kostkę pomidora, oraz przyprawy. Gotujemy krótko.
5. Dodajemy mąkę i smażymy warzywa przez pół minuty, następnie dodajemy mleko i mieszamy przez 1-2 minuty.
6. Warzywa z grzybami układamy na każdym kawałku mięsa, a na wierzchu posypujemy startym serem cheddar.
7. Zapiekamy kotlety w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
8. Gotowe! Smacznego!