Filet z warzywami po azjatycku
To danie to harmonijne połączenie delikatnego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznych przypraw, które tworzą razem smakowitą kompozycję. Marynowane mięso nabiera głębokiego smaku dzięki sosowi sojowemu, a warzywa, takie jak marchew, papryka, por i kapusta pekińska, dodają daniu świeżości i chrupkości.
Grzyby mun wprowadzają unikalny smak i teksturę, a przyprawy takie jak imbir, kumin, słodka i ostra papryka oraz miód dodają wyrazistości i delikatnej słodyczy. Sos zagęszczony skrobią sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej apetyczne i sycące.
Podane z ryżem, to danie stanowi pełnowartościowy, smakowity posiłek, który z pewnością zachwyci miłośników kuchni azjatyckiej. Smacznego!
8 porcji
35 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 30 g grzybów Mun
• 4 ząbki czosnku
• 1 szt. Marchwi
• 1 szt. Pora
• 1 szt. Papryki czerwonej
• 1 szt., papryczki chili
• 5 szt. Liści kapusty pekińskiej
• 370 g kiełków fasoli mung
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej
• Olej do smażenia
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki kuminu
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka miodu
• 1 szk. wody
• 2 torebki ryżu
Sposób przygotowania:
1. Marynowanie mięsa:
o Mięso oczyszczam z błonek i kroję w paski. Posypuję solą, polewam sosem sojowym, dokładnie mieszam i odstawiam do marynaty na około jedną godzinę. Po tym czasie smażę mięso na mocno rozgrzanym oleju przez około 5 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
2. Przygotowanie grzybów i ryżu:
o Grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam do namoczenia. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był miękki i puszysty.
3. Przygotowanie warzyw:
o Czosnek drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju, aż zacznie się rumienić.
o Marchew obieram i kroję w słupki, dodaję do czosnku.
o Namoczone grzyby mun odcedzam i kroję w paski, dodaję do czosnku na patelni.
o Paprykę oczyszczam z nasion i kroję w paski. Papryczkę chili drobno siekam. Por kroję w kostkę, a kapustę pekińską w paski.
o Wszystkie warzywa, włącznie z kiełkami fasoli mung, dodaję do patelni z marchwią i grzybami. Smażę całość przez około 10 minut, podlewając odrobiną wody, aby warzywa zmiękły.
4. Przyprawianie:
o Do warzyw dodaję przyprawy: imbir, kumin, słodką paprykę, sól, ostrą paprykę, sok z cytryny oraz miód. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję przez 5 minut, aż smaki się połączą.
o Sos zagęszczam skrobią kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
5. Łączenie składników:
o Mięso łączę z warzywami i sosem na patelni, całość chwilę gotuję, aby smaki się przegryzły.
6. Podanie:
o Gotowe danie podaję z ugotowanym ryżem.
7. Smacznego!