Leniwy pleśniak jagodowy

Leniwy pleśniak jagodowy

Ciasto które robię pierwszy raz . Leniwy ponieważ do oryginalnego przepisu trzeba było użyć tarki do ścierania ciasta mi się jej po prostu nie chciało myć i nie użyłam ale za to ćwiczyłam swoje palce i wylepiałam formę ręcznie .

CIASTO
1 kostka margaryny palmy ( 250 g )
5 łyżek cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy ( 16 g )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
1 kopiasta łyżka śmietany
2 łyżki kakao

BEZA
5 białek
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru

DODATKOWO
słoik powideł śliwkowych
900 g jagód leśnych

cukier puder-do posypania ciasta

1.Z podanych składników na ciasto (oprócz kakao) wyrobić ciasto , podzielić na trzy części i do jednej z nich dodać kakao , ponownie wyrobić .
2,Z pierwszej części jasnego ciasta wylepiamy formę którą wykładamy papierem do pieczenia ((forma 20×28 cm (użyłam rantu cukierniczego)) i dziurkujemy widelcem w kilku miejscach , smarujemy powidłami .
3.Na powidłach układamy jagody i na to rozkładamy drugą część ciemnego ciasta z kakao .
4.Na warstwę z ciemnego ciasta układamy piankę z białek ;
Jajka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy na przemian cukier oraz mąkę ziemniaczaną , ubijamy do uzyskania jednolitej masy . Na piankę z białek układamy ciapki z białego ciasta .
5.Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 °C i pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku . Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem .

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.