Ciasto Alpejska Słodycz

Ciasto Alpejska Słodycz

Ciasto Alpejska Słodycz

Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej i śmietanowej na biszkopcie z orzechami.

Składniki na biszkopt:
• 6 jajek
• 5 łyżek mąki pszennej
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Kakao niepełna szklanka cukru
• 100 g orzechów laskowych niesolonych

Składniki na masę jogurtową:
• Duży jogurt naturalny
• 1 łyżka żelatyny
• ½ szklanki cukru pudru
• Galaretka fioletowa

Składniki na masę śmietankową:
• 2 śmietany 30%
• 2 żółte galaretki
• Czekolada biała
• 100 g wiórków kokosowych
• Galaretka czerwona
• 2 szklanki wody

Dodatkowo:
• 100 g migdałów

Sposób przygotowania:
1. Galaretki czerwona oraz fioletową rozpuszczamy każdą osobno w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
2. Białko oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem
3. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka.
4. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną
5. Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy.
6. Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe.
7. Pieczemy 30 minut w 180°C.
8. W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną oraz cukrem pudrem i dodajemy fioletową galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na ostudzony biszkopt.
9. Następnie rozpuszczamy galaretki żółte oraz czekoladę w dwóch szklankach gorącej wody i studzimy.
10. Śmietany ubijamy mikserem i dodajemy przestudzone galaretki z czekoladą.
11. Masę śmietankową mieszamy z wiórkami kokosowymi i czerwoną galaretką pokrojona w kostkę.
12. Masę wylewamy na masę jogurtową i posypujemy migdałami.
13. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
14. Ciasto gotowe.
15. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/03/ciasto-alpejska-sodycz.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.