Królik duszony w białym winie prosty przepis
Królik to jedno z moich ulubionych mięs. Zalicza się tak jak drób do mięs białych, mimo że z kurczakiem, nie ma nic wspólnego. Nic? No właśnie nie do końca, bo smak mięsa królika to taki soft kurczak Jeszcze delikatniejszy, jeszcze bardziej soczysty.. Po prostu pyszny ! Przygotowanie królika jest proste. Trzeba tylko pamiętać, iż jest to mięsko delikatne i nieumiejętnie potraktowane, może być suche. Świetnym sposobem na udany obiad jest użycie do duszenia królika, właśnie białego wina. Zapewni ona mięsu kruchość, soczystość, delikatność i jednocześnie podbije jego smak. Ważne, żeby wino którego używasz było dobrej jakości. Nie może to być tani, marny kwasiur.. bo potrawa i sos też będą miały słaby smak. Najlepsze jakie mogę polecić to zdecydowanie Scala – Gruner Vetliner & Chardonnay. Podsumowując jakie wino taki smak. A więc użyj jak najlepszego. Dodatkowym, dużym atutem tego przepisu jest fakt, że winka używamy w nim mało, a do picia dla kucharza zostaje dużo. Wino oczywiście służy przede wszystkim temu, by danie miało wyrazisty charakter i ukazało cały smak królika. Ale zużyć do końca, oczywiście można, nie wolno marnować jedzenia ani napitku.. to by było bardzo nie ekologiczne i nie etyczne
Oczywiście jeśli masz 18 lat i planujesz spokojny weekend bez ruszania się z miejsca. Po alkoholu nigdy nie wsiadaj za kierownicę, a także nie używaj telefonu. W obu przypadkach konsekwencje są tragiczne, a na pewno nieprzyjemne. Tak że na zdrówko z rozwagą, Kochani
! I bierzmy się do gotowania.