Faszerowany wątróbką drobiową pieczony kurczak

Faszerowany wątróbką drobiową pieczony kurczak

Faszerowany wątróbką drobiową pieczony kurczak

Rzadko w kuchni wykorzystuje całego kurczaka. Zawsze wydawało mi się, iż jego przyrządzenie trwa znacznie dłużej niż usmażenie kotletów czy upieczenie poszczególnych elementów. Uczciwie trzeba przyznać, że faktycznie samo pieczenie trwa nieco dłużej, ale przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Kurczaka możemy nafaszerować dowolnym farszem, świetnie smakuje z nadzieniem z mięsa mielonego i pieczarek. Dziś chciałam postawić na klasykę, czerpiąc inspiracje z kuchni staropolskiej. Nadzienie z wątróbek drobiowych jest bardzo delikatne, a dzięki ubitej pianie z białek lekkie i puszyste.
Danie będzie idealne na spotkania rodzinne, gdzie mamy do nakarmienia kilku głodnych gości.
Kurczaka możemy podać z surówką z marchewki, z kluskami śląskimi czy z zapiekanką ziemniaczaną.
Ja wybrałam tłuczone ziemniaki, pieczone gruszki i modrą kapustę z nutą waniliową i suszoną żurawiną.

Składniki:

  • cały kurczak bez podrobów,
  • 250g oczyszczonej wątróbki drobiowej,
  • kajzerka
  • 2 jajka,
  • masło,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • cebula,
  • 2 duże gruszki,
  • główka czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól morska
  • czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Na 20 minut przed końcem pieczenia dodajemy przekrojone na pół gruszki.
Czas pieczenia jest tak naprawdę uzależniony od wagi kurczaka. Przyjęło się, że na kg kurczaka przypada godzina pieczenia.
Warto jednak po prostu obserwować mięso, jeśli jest ładnie zrumienione, po nakłuciu wypływa z niego czysty płyn a nie krew, a mięso zaczyna się rozpadać i odchodzić od kości oznacza to, że kurczak jest idealnie upieczony i gotowy do podania.

W moździerzu rozcieramy obrane ząbki czosnku z łyżeczką soli morskiej. Dodajemy słodką paprykę i ok. 3 łyżek oliwy. Przygotowaną pastą nacieramy kurczaka i wstawiamy do lodówki na dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

W czasie, kiedy mięso się marynuje przygotowujemy farsz. Oczyszczone i namoczone wcześniej w mleku wątróbki, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobniutką kostkę. Mięso możemy też zmielić w maszynce do mielenia lub rozdrobnić za pomocą blendera.

Kajzerkę namaczamy w mleku, a jego nadmiar dokładnie odciskamy. Namoczoną bułkę dodajemy do wątróbek.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Drobno szatkujemy koperek i natkę. Wszystko dodajemy do wątróbki i starannie ze sobą mieszamy.

Żółtka oddzielamy od białek i rozcieramy z łyżką masła. Dodajemy do pozostałych składników.

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z wątróbką.

Całość doprawiamy solą, świeżo startą gałką muszkatołową i czarnym mielonym pieprzem.

Powinna powstać luźna, ale zwarta masa.

Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Spinamy wykałaczkami, związujemy tylne nogi, tak aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem w czasie pieczenia.

Kurczaka wstawiamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem w temepraturze 200 stopni przez ok. 60 minut.

Po godzinie obsypujemy kurczaka wiórkami masła, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy już bez przykrycia przez kolejną godzinę.
W tym czasie kurczak powinien ładnie się zrumienić, jednocześnie pozostając soczysty. W czasie pieczenia warto kilka razy polać kurczaka wytworzonym sosem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.