Omlet z grzybami shimeji i pok-choi
Grzyby shimeji to poza shiitake i enoki najpopularniejsze grzyby w kuchni azjatyckiej, szczególnie często jedzone w Japonii. Dzięki uprawom hodowlanym coraz częściej możemy spotkać je w naszych sklepach.
Popularność grzybów shimeji związana jest z ich mocnym smakiem umami, a po obróbce cieplnej jeszcze bardziej uwidacznia się ich maślano-orzechowy smak i co najważniejsze nadal pozostają chrupkie.
Poza oryginalnym smakiem posiadają wiele cennych składników odżywczych (cynk, miedź, potas, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B9, B12 oraz błonnik) i prozdrowotnych właściwości, w tym przeciwnowotworowe.
Warto zatem wrzucić je do koszyka. Są łatwe w obsłudze i stanowią smaczne urozmaicenie domowego menu.
Grzyby shimeji i kapustę pok-choi wykorzystałam do przygotowania omletu w azjatyckim stylu. Super danie na lekki obiad. Było bardzo smacznie, polecam!
Post powstał, by zaprezentować grzyba shimeji. Omlet będzie równie pyszny z rodzimymi pieczarkami i np. kapustą pekińską.
Składniki (na 2 porcje):
(2 jajka + 2 łyżki mleka) x 2
grzybki shimeji – 150 g
2 kapustki pok-choi
2 łyżki masła klarowanego
sos sojowy
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
sól, pieprz
Przygotowanie:
kapustę pok-choi pociąć w 2 cm paski. Przesmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem grzyby odciąć od podstawy, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut do zrumienienia. Dodać starty na tarce imbir, podlać 1 łyżką sosu sojowego i dusić pod przykryciem następne kilka minut
2 jajka dokładnie roztrzepać z 2 łyżkami mleka, dodać szczyptę soli. Wylać na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i smażyć kilkanaście sekund, aż zacznie się ścinać. Wtedy ścięty kawałek podnieść szpatułką i poruszając patelnią spowodować, by w wolne miejsce wlała się surowa masa. Gdy spód się zetnie omlet jest gotowy. Podobnie usmażyć drugi omlet wypełnić przygotowaną kapustą pok-choi i grzybkami shimeji, złożyć na pół, podawać z sałatką pomidorową