CIASTO AMBASADOR

CIASTO AMBASADOR

CIASTO AMBASADOR

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek, świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.
Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia.

Składniki biszkoptu kakaowego (na formę o wym. 23 x 32 cm):
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4/szklanki cukru drobnego kryształu
1 łyżka kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy żółtkowo – budyniowej:
6 żółtek
2½ szklanki mleka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1½ szklanki cukru drobnego kryształu
400 g masła
100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
100 – 125 ml spirytusu 96%
2 -3 łyżki ciemnego kakao
ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
100 g żurawiny kandyzowanej lub rodzynek

Składniki polewy czekoladowej:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
5 łyżek cukru pudru
1 -2 łyżki kakao
15 g masła
6 łyżek mleka

dodatkowo do ozdobienia:
cieniutkie wiórki świeżej skórki cytrynowej
cząsteczki kandyzowanej żurawiny

Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier.
Dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Lekko ścinamy wierzch ciasta (skórkę).

Wykonanie masy żółtkowo – budyniowej:
Żurawinę kroimy na mniejsze cząstki. Jeżeli dajemy rodzynki wówczas przepłukujemy
wrzątkiem i odstawiamy na sitku do odsiąkniecia z wody.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę
mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy
z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę.
Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus.
Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu.
Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Masa może być rzadka, ale nie obawiajmy się, bo po schłodzeniu w lodówce znacznie gęstnieje.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żurawinę lub rodzynki, delikatnie mieszamy i wykładamy na jasna masę.
Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.

Wykonanie polewy czekoladowej:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem i mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania się mieszaniny, stale mieszając.
Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy
kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej
dekoratorem do ciast lub rękawem cukierniczym i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy cieniutkimi wiórkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną lub w inny sposób, wg. własnego pomysłu.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.