Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami są tradycyjnym przysmakiem polskiej kuchni, ale można także spotkać przepisy bardziej nowoczesne np. z truskawkami czy bananami. Racuchy są to niewielkie placki o charakterystycznym smaku i zapachu, smażone na złoty kolor. Wyrabia się je na bazie mąki i mleka (może być świeże albo zsiadłe) z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia. Racuchy z jabłkami podaje się na słodko z cukrem pudrem albo ze śmietaną. Można także podawać z dżemem lub domową konfiturą. Racuchy świetnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek.
A oto mój przepis na szybkie racuchy z jabłkami 🙂
Składniki:
300 g mąki
0,5 l mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10-15 jabłek
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, mleko i jajka utrzeć na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia oraz drobno pokrojone jabłka. Ciasto wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, tworząc niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć i posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe 🙂 Smacznego!ymi orzechami.