Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką – wege bigos

Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos

Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką – wege bigos

Kapusta z suszonymi grzybami to jedno z najprostszych dań wigilijnych. Tradycyjnie znajduje się na liście 12 potraw wigilijnych.
Aromatyczna i pełna smaku kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania.

Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej.
Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w następnym poście.
O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta, a przepis znajdziesz tutaj.

Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna wersja tego popularnego dania!

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
40-50 g suszonych grzybków (u mnie podgrzybki)
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki oleju/masła ghee
sól, pieprz
2-3 listki laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
około 10 wędzonych śliwek
1 łyżeczka kminku – opcjonalnie
1 szklanka wody

Przygotowanie:
grzyby zalać szklanką gorącej wody i odstawić. Na jak długo zależy jak grubo zostały pocięte grzyby do suszenia. Od 10 minut do moczenia przez całą noc. Te najgrubsze warto namaczać przez całą noc niż obgotowywać. Potrawa ma wówczas lepszy smak!
obraną, pociętą w piórka cebulę zezłocić na tłuszczu. Dodać obraną i startą na grubnych oczkach tarki jarzynowej marchewkę. Przesmażyć razem przez kilka minut

dodać kiszoną kapustę (nigdy kapusty nie płuczemy!), następnie grzyby i wlać przez sitko wodę z moczenia grzybów (zatrzyma ewentalne ziarenka piasku). Wg potrzeby dolać wody, dodać przyprawy i dusić kapustę do miękkości. Dusiłam 40 minut, ale grubiej poszatkowa może wymagać nawet 1 godziny lub więcej. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w paseczki śliwki
doskonale się przechowuje, a odgrzewana jest jeszcze smaczniejsza
Nadmiary można zamrażać

Inne przepisy na Bigos znajdziesz tu: Bigos

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.