Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką – wege bigos

Udostępnij na:
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos

Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką – wege bigos

Kapusta z suszonymi grzybami to jedno z najprostszych dań wigilijnych. Tradycyjnie znajduje się na liście 12 potraw wigilijnych.
Aromatyczna i pełna smaku kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania.
Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej.
Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w następnym poście.
O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta.
Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna wersja tego popularnego dania!

Inne przepisy na Bigos znajdziesz tu: Bigos

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2018/12/wigilijna-kapusta-z-suszonymi-grzybami.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.