Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką – wege bigos

Udostępnij na:
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos

Kapusta z suszonymi grzybami to jedno z najprostszych dań wigilijnych. Tradycyjnie znajduje się na liście 12 potraw wigilijnych.
Aromatyczna i pełna smaku kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania.
Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej.
Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w następnym poście.
O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta.
Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna wersja tego popularnego dania!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2018/12/wigilijna-kapusta-z-suszonymi-grzybami.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.