Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba

Czerwona kapusta to nie tylko smaczny dodatek do drugiego dania, bo możesz wyczarować z niej prawdziwe pyszności, jak np. dzisiejsze smarowidło do chleba. Jest super smaczne, a pod zębami chrupią i zmiksowana, soczysta kapusta i orzechy włoskie. Idealnie wpisuje się w tegoroczny trend zdrowego odżywiania i na pewno Ci posmakuje!
Proste i tanie, a jednak niecodzienne, zaskakujące i wyszukane smarowidło. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 40 kcal), szczególnie bogata w antocyjany – najsilniejsze przeciwutleniacze i tiaminę – witaminę B1.

Całość do schrupania na surowo, zatem nie ma żadnych strat witamin i składników mineralnych.

Składniki:
300 g czerwonej kapusty (ćwiartka)
1 jabłko
100 g orzechów włoskich
1/2 bio cytryny
2 łyżki białego serka
sól, pieprz
2 łyżki czerwonego pieprzu
1 łyżka oleju z pestek dyni
zielenina
1/2 papryczki chili – opcjonalnie

Przygotowanie:
czerwoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Przy pomocy malaksera z nożykiem w kształcie litery S zmiksować razem z orzechami
wymieszać z serkiem sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem
podawać z pieczywem, czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu i zieleniną. Na końcu skropić olejem
przechowywać w lodówce do 3-4 dni

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.