Sałatka z brązowym ryżem i tuńczykiem
Sałatka z ryżem i tuńczykiem jest bardzo popularnym i chętnie przyrządzanym daniem na imprezy. Wiele osób zabiera taką sałatkę do pracy, ponieważ sałatka ta jest bardzo sycąca i pożywna i można ją zjeść na obiad, zamiast ciepłego posiłku. Istnieje mnóstwo przepisów na sałatkę z ryżem i tuńczykiem, ja dziś podzielę się moim ulubionym, najprostszym przepisem na tę popularną i bardzo znaną sałatkę. Mam nadzieję, że spróbujecie i podzielicie się ze mną opinią na temat tej sałatki 🙂
Składniki:
– 100g ryżu brązowego
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 papryka czerwona lub żółta (u mnie czerwona)
– 2-3 ogórki kiszone
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka oleju z awokado (lub innego wg uznania)
– garść drobno posiekanej kolendry (lub innej zieleniny wg smaku)
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżeczka kurkumy
Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odcedzić na sicie. W misce połączyć ryż z odcedzonym tuńczykiem i resztą składników, doprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem warto schłodzić sałatkę w lodówce przez godzinę lub dwie, wtedy smaki się lepiej przegryzą.
To bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Idealna na spotkania z przyjaciółmi, na drugie śniadanie w pracy lub jako przekąska przed obiadem. Spróbujcie 🙂