Falafel z ciecierzycy
Falafel z ciecierzycy to świetna propozycja na danie, gdy w rodzinie mamy wegetarianina i nigdy nie wiemy co wtedy przygotować na obiad.
Falafel to smażone kulki lub kotleciki, które najczęściej przygotowuje się z ciecierzycy, ale są też przepisy z bobu. Jest to bardzo popularne danie w krajach arabskich. najczęściej podawany jest w picie, z warzywami oraz sosem, często na bazie tahini. W dzisiejszych czasach falafel stał się popularny w wielu barach typu fast food.
1,5 szklanki ciecierzycy suchej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
2 garście poszatkowanej pietruszki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia