Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy to świetna propozycja na danie, gdy w rodzinie mamy wegetarianina i nigdy nie wiemy co wtedy przygotować na obiad.

Falafel to smażone kulki lub kotleciki, które najczęściej przygotowuje się z ciecierzycy, ale są też przepisy z bobu. Jest to bardzo popularne danie w krajach arabskich. najczęściej podawany jest w picie, z warzywami oraz sosem, często na bazie tahini. W dzisiejszych czasach falafel stał się popularny w wielu barach typu fast food.

1,5 szklanki ciecierzycy suchej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
2 garście poszatkowanej pietruszki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/falafel-z-ciecierzycy/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.